Hardloper (pagina banner)

Op naar de 40e editie!

2023 - het jaar van onze 40e editie!

Alt

Op de grens van 2022 en 2023 zijn de eerste voorbereidingen voor onze 40e jubileumeditie al volop gestart. Het programma is vastgesteld, de inschrijvingen gaan bijna van start en de jubileumcommisie is bezig met de extra's voor de 40e editie. De eerste ideeën uit deze commissie zijn al in uitvoering. Alle deelnemers krijgen een jubileumshirt, je voornaam komt op het startnummer en er komt een ouder/kind triathlon. En in de loop van het jaar komen er nog meer extra's, die nu nog op de tekentafel liggen. Stay tuned!

Natuurlijk kijken we in deze dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw ook terug naar hoe het allemaal begon. 

De eerste Triathlon Veenendaal was een initiatief van Jan van de Pol, fysiotherapeut en groot sportliefhebber. Na een verdienstelijke handbal, tafeltennis en voetbalcarrière werd Jan gegrepen door de lange afstanden. Schaatsen, hardlopen, wielrennen werden zijn nieuwe uitdagingen. Het was dan ook niet gek dat ook de beelden van de Ironman-triathlon op Hawaii zijn aandacht trokken. In het begin van de jaren 80 zag hij steeds meer mogelijkheden om in Veenendaal één van de eerste triathlons in Nederland te organiseren. Rond de massagetafel in de fysiotherapiepraktijk op de Zandstraat van Jan en Arie Brouwer werd het plan steeds concreter en zo ontstond de eerste Triathlon Veenendaal 

De plannen werden uitgewerkt in een innige samenwerking met de bestaande verenigingen VZC zwemmen, De Valleirenners, Toertocht Veenendaal en VAV atletiek. Jan en Henk Uri coördineerden deze uitwerking. Hetgeen resulteerde in de eerste Triathlon Veenendaal op 15 oktober 1983.

De eerste 6 edities waren halve triathlons (1,9, 90, 21km) vanuit het zwembad en een fietsparcours richting Scherpenzeel en Woudenberg. Sinds 1989 zwemmen we (meestal) in de Surfvijver en is de langste afstand de Olympische Afstand (1,5, 40, 10). Tot 2006 fietsten we een ronde van 10km richting Wageningen, maar sinds 2007 kregen we een verkeersvrij parcours op de nieuwe aangelegde Rondweg Oost

In de loop der jaren groeide de Triathlon Veenendaal snel. Van een kleine 200 deelnemers op de eerste editie naar meer dan 1000 vanaf 2012. In totaal werden er in Veenendaal 8 overall NK's georganiseerd en 2 NK masters.

Slechts éénmaal kon de de Triathlon Veenendaal niet doorgaan. In 2020 moesten we helaas door corona een jaar overslaan.  In 2021 werd de 38e editie zonder publiek gehouden. Met (bijna) 40 edities in 41 jaar is de Triathlon Veenendaal één van de langst bestaande triathlons. 

Terug naar overzicht